Susz i już ! ;)

Na pewno u wielu z Was wrzesień upływa zazwyczaj na robieniu różnych przetworów na zimę. To również dobry czas, by przygotować bazę do kompotu z suszu na święta lub suszone grzyby, które dodamy później do bigosu. Dlatego też mamy dla Was kilka wskazówek, jak prawidłowo suszyć owoce, warzywa, grzyby czy zioła.

grzyby-suszone

 

Suszenie czyli…
… usunięcie wody z produktu, jedna z metod konserwacji żywności. Pierwotnie wykorzystywano do tego słońce i wiatr, później ogień. Dzisiaj w warunkach domowych najczęściej używamy do tego celu piekarnika lub suszarki elektrycznej spożywczej.

*Bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie surowca do suszenia. Musimy się upewnić, że jest on czysty, pozbawiony kawałków trawy, ściółki (grzyby).

*Owoce, warzywa muszą mieć odpowiednią grubość, ale musimy pamiętać, żeby nie były one za cienkie, ponieważ po całym procesie suszenia zmniejszą one swoją objętość.

*Należy też pamiętać, że owoce możemy suszyć: ze skórką te, których skóra jest jadalna, a bez skórki te, których skóry nie jemy, np. ananas, banan, kiwi.

Osobiście polecamy przygotowanie swojego „warzywka” z włoszczyzny oraz czipsów z suszonych warzyw i owoców, np. buraków, jabłek, bananów itp. Pychota! 🙂

A jeśli szukacie suszarki do żywności w dobrej cenie, to zapraszamy do sklepu AGD/RTV, który mieści się na parterze naszego centrum.

sssssss

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes